sobota 15. prosince 2012

Silmarillion


Název: Silmarillion
Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Překladatel: Stanislava Pošutová - Menšíková
Počet stran: 343
Nakladatelství: Argo
Vydání: 2008 (vázaná)
Hodnocení: 5/5




Silmarillion. Po přečtení jsem dlouho seděl a přemýšlel. Jak něco takového vůbec mohl napsat člověk? Už dávno vím, že Tolkien je mistr žánru a troufám si tvrdit, že ho NIKDY NIKDO nepřekoná. Potvrzuje to v každém svém díle. Všechno je to na té nejvyšší úrovni, žádná z jeho knížek není průměrná. K obálce bych chtěl napsat, že na co sáhne nakladatelství Argo, tak to se povede. Krásná a reprezentativní knížka, hodná svému jménu. Navíc jsem měl předčasné Vánoce z přílohy, co se nacházela uvnitř knihy - mapa Beleriandu.

Tuhle knihu by si měl určitě přečíst každý, kdo má rád klasickou fantasy a Tolkienovu tvorbu. Ať už z toho důvodu, že se zde dozvíte prakticky všechno o historii celého jeho světa, budete se probírat neskutečným množstvím jmen a rodokmenů a taky si pořádně procvičíte jazyk, co stvořil. Přiznám se - slovník, co je na konci knihy jsem používal velmi často. Aspoň v první čtvrtině knihy. Pak už jsem se stával znalým a uchvacovalo mě každé další slovo, které jsem ještě neznal. To samé se týče rodokmenů. V tomto vydání je na konci hezkých pár stran věnovaných právě jim. Usnadní to orientaci a pochopení některých věcí. O používání mapy ani nemluvím.

"Na počátku byl Eru, Jediný, který se v elfském jazyce jmenoval Ilúvatar, ze své myšlenky Ainur a ti před ním provozovali velkou Hudbu."

Hlavně kvůli těmto faktorům mi přečtení knihy trvalo déle, než sem čekal. Já se ale prostě musel podívat, kde se postavy zrovna nachází a s kým jsou spřízněné. To doporučuji i vám. Kniha rozhodně není jednoduchá a nebude vás bavit, pokud se do ní dostatečně neponoříte. Prakticky v každé větě (aspoň ze začátku) bude slovo, které vám moc neřekne a buď si ho musíte vyhledat, nebo to přejdete. Tu druhou variantu ale silně nedoporučuji, je to pak hrozná škoda.

Kniha je rozdělená na více částí. Dá se ale říci, že zde všechno probíhá chronologicky, od stvoření světa, až po zničení prstenu moci. Dozvíte se tolik úžasných věci - hned na začátku je krásně popsán vznik světa pomocí Hudby. V neposlední řadě taky zjistíte, jak to doopravdy bylo s elfy, lidmi a zlem, které se ve světě vyskytuje. Dokonce hned na druhé stránce už můžete vidět, jak se zlo postupně vyvíjí a kdo byl tím iniciátorem všech hrozných událostí. Je zde nepřeberné množství příběhů, které na sebe navazují. Ať už vyprávění pojednává o někom, jehož jméno slyšíte poprvé, nebo o postavě, o které byla zmínka třeba v Pánovi Prstenů.

"Radili mu, aby jej hodil do blízkého ohně Orodruiny, v němž byl ukován, aby zanikl a Sauronova moc byla navždy oslabena, takže by zůstal jen záštiplným stínem v pustině."

Celý Silmarillion se může zdát jako hodně věcný a popisný. Z části je to určitě pravda. Co se týče putování, je zde opravdu napsaný každý roh, za kterým se postava otočila. Ale to jen napomáhá Tolkienovu záměru, abychom se v jeho světě pohybovali s ním. Co se týče příběhů - ty jsou spolu všechny provázané a někdy mi až zůstával rozum stát, jak to všechno do sebe zapadá. Co vám poradím na závěr? Rozhodně si na knížku udělejte čas a zajistěte si klid. Nenechte se ničím rozptylovat a ponořte se do čtení jak nejlépe umíte. To vám zajistí ten nejlepší požitek z celého Silmarillionu. Děkuji Tolkienovi za napsání a jeho synovi za to, že dal vzniknout takovému skvělému dílu. Výbornou práci zde odvedla taky překladatelka, dovedu si představit, jaká to musela být výzva.

2 komentáře:

  1. Súhasím, že Tolkien je Pán vo svojom žánri. Sillmarion je asi jedniná knižka, ktorú som od neho nečítala a veľmi sa teším, keď sa do nej pustím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že po včerejším Hobitovi se ve mně probudila láska ke všemu Tolkienovskému (což je s podivem, protože jsem od něj vážně ještě nic nečetla). Vidím to tak, že po maturitě si zaskočím za odměnu do knihkupectví a odnesu si domů pěknou nálož Tolkiena. A budu jen číst a číst a číst...

    OdpovědětVymazat