středa 26. června 2013

Death Note #1



Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Rok vydání: 2012
Počet stran: 193
Nakladatelství: Crew





Líbilo by se vám zbavit se jakéhokoliv člověka na planetě? Stačí znát jeho jméno a obličej. Pak už vám nic nebrání zapsat ho do Zápisníku smrti. Ale je to morální? Opravdu by měl člověk mít takovou moc?


Úvodem
Death Note. Moje první manga. Taky to tak vypadalo. První stránky jsem louskal hodně pomalu a osvojoval si způsob čtení, který je úplně opačný, než u evropských komiksů. Kdysi mi to přišlo zvláštní, ale teď to chápu. Je to originální a své. Po nějaké chvíli už jsem to považoval za přirozené.

O co jde?
V prvním díle se seznámíme s hlavní postavou jménem Light Yagami. Bezchybný student, pilný žák a hodný syn. Dítě, které by si přál každý rodič. Tedy až do chvíle, než uvidí na zemi ležet jeden sešit. Sešit, který mu začne měnit celý jeho život. Jedná se Zápisník smrti. Stačí tam napsat jméno, vybavit si obličej člověka... a do několika desítek sekund je po něm. Ta nejhrozivější zbraň, která vůbec může existovat. Jak se s tím Light vypořádá? Bude ho přítomnost boha smrti, kterému zápisník patří a začne ho vidět hned po tom, co se ho dotkne, nějak ovlivňovat? Bude zápisník používat, nebo to půjde nahlásit na policii, jak by správně měl? Jenže kdo by mu věřil... snad jedině... to vyzkoušet.

Můj názor
Hned po shlédnutí seriálu jsem si musel sehnat i tuhle mangu. Jsem sice ochuzen o různá překvapení (aspoň myslím, pokud se manga od seriálu nějakým způsobem neliší), ale to vůbec nevadí. Jediný rozdíl v prvním díle byl ten, že bůh smrti Rjúk, který Lighta provází, tu nemá takovou chuť na jablka. Trochu škoda, ale nic tak strašného. Opravdu mě baví sledovat, jak se Light vypořádá s jednotlivými problémy, které vlastnictví takového zápisníku provázejí. Navíc je to velmi zvláštní osobnost. Je nevypočitatelný, velmi inteligentní a cílevědomý. Vražedná kombinace lidských vlastností. A tím slovem vražedná to myslím doslova.

Provedení
Čtení jsem si užíval, i když mám seriál za sebou. Tohle je totiž úplně něco jiného. Vynikající grafika společně s originálním příběhem zaručují opravdu skvělý zážitek. Černobílé provedení není v žádném případě to, co by vám mělo vadit. Osobně jsem si to uvědomil až po přečtení celého prvního dílu. Na začátku každé kapitoly se dozvíte, co vlastně takový zápisník umí a jaké má pravidla. Za sebe můžu aspoň poděkovat nakladatelství Crew, které si s tímto dílkem dalo takovou práci.

Hodnocení 5/5

8 komentářů:

  1. To nejlepší tě teprve čeká! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě. Zítra si jedu pro 2. a 3. díl. <3 :D

      Vymazat
    2. Není důvod otálet, že :-D Já už chci taky další svazek! Chjó, nevydržím do srpna/září! :-/ A je mi smutno z toho, že už mě čeká jen pět dílů, pokud se tedy CREW nerozhodne vydat i 13. svazek ;-)

      Vymazat
    3. :D Já mám ještě pak pár před sebou. Ale přes prázdniny asi udělám kompletní sbírku toho, co už vyšlo... :D Pak budu fňukat s Tebou. :D

      Vymazat
  2. Asi se do toho fakt pustím. Vypadá to dobře, zajímá mě to a obálka je moc hezká. Já jsem nikdy ani nečetla komiksy, když tedy neberu v potaz časopis W.I.T.C.H., který jsem si kupovala jako malá, takže se těším, jak se mi to bude líbit... :-)
    A ještě mám jeden takový hloupý dotaz, jestli mangy bývají vždy černobílé...?

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím že bývají ve většině případů právě černobílé. Ona se ta barva pak hodně odráží na ceně. Ale já osobně s černobílou tady nemám nejmenší problém a určitě si na to zvykneš taky. :)

    Tak doufám, že se Ti to bude líbit jako mně, stojí to za to! :)

    OdpovědětVymazat