úterý 4. června 2013

To NEJ za: Květen 2013


Měsíční nej je od Rodaw, spočívá v tom, že knihy přečtené v daném měsíci zařadím do různých kategorií, které si určím.




Steven Erikson - Vzpomínky ledu
Určitě to nejlepší, co jsem za květen dostal do rukou. Přes 900 stran naprosto úžasného čtení. V pořadí již třetí díl Malazské knihy padlých je zatím nejpovedenější. Válka mezi svobodnými armádami a Panionským dominiem je přehlídkou krutosti a plná magie. Osobně to pro mě byl největší zážitek tohoto roku vůbec. V knize je několik příběhů, které mají ale něco společného. Zajímavé osudy postav, kde je každá jedinečná.


Robert Asprin - Myšn impasybl aneb Svérázný mýtus
Příloha k časopisu Pevnost (někdy minulý rok). Na tuhle knihu jsem se těšil. Mělo jít o vtipné a svižné fantasy. Pro někoho možná i bylo, ale mně autorův styl psaní nesedl ani náhodou. Příběh byl ze začátku hodně fádní, i když ke konci dostával trochu šťávu. Každopádně ani to knize nepomohlo. Tohle bylo prostě slabé. Tento samostatný příběh mě odradil od čtení kterékoliv jiné knihy z této série. Prostě to není můj šálek čaje.


Dan Abnett: Ulrikova kladiva
Moje druhá zkušenost se sérií Warhammer byla zatraceně pozitivní. Můžu říct, že daleko předčila Warcraft, i když tam mám zatím na kontě jen jednu knihu. Co říct? Autorův smysl pro vykreslení různých tmavých uliček a zákoutí byl skvělý. K tomu pořádná dávka akce, létajících končetin a tekoucích vnitřností... to je to, co jsem potřeboval! Ulrikova kladiva si titul překvapení zaslouží ze všech nejvíc. A proto tu je.


Rosinsky Grzegorz - Thorgal, dítě z hvězd
Moje nadšení z knihy opadlo hned po několika stranách. Čekal jsem trochu větší nářez, když už se melou vikingové. Kniha měla i světlé chvilky, ale nevyvážilo to zklamání, které se dostavilo hodně brzy. Pohádka, co si hraje na akční knihu není to, co jsem očekával. Aspoň že byla kniha zadarmo, jako výhra. Nemusím litovat peněz.



Katharine Kerr - Bouřící les
Jako největšího klaďase jsem vybral kouzelníka Nevyna. Je to takový zástupce pravého dobra. Ovládá síly Dweomeru světla, což je něco jako ta "správná" magie. Navíc hodně často zachraňuje nahnuté situace, kdy má zlo navrch. Vzhledem k tomu, že je to jeden z nejlepších, ne-li nejlepší kouzelník v celém království, má tam trochu monopol. Upřímně - dojem to nekazí a je to hrozně sympatická postava. Tak proto on.


Steven Erikson - Vzpomínky ledu
Zde se vrátím ke knize padlých. Titul největšího záporáka získal Panionský věštec. Není to ani tak člověk, jako spíše jen zlý duch v lidské schránce. Našim hrdinům pořádně zavaří, neobejde se to bez velkých ztrát. Navíc své poddané krmí jinými lidmi, takže tím si plusové body taky nenasbíral. Horší je, že oni jej bezmyšlenkovitě následují. Má to dobře zařízené, tak je tu.


Robert Asprin - Myšn impasybl aneb Svérázný mýtus
Trochu zajímavá kategorie, ale myslím, že se každý měsíc najde ten správný adept. Čemu jsem se tu divil? V této knize si to "WTF" vysloužily krávy, které se jednou měsíčně promění na upíry. To je prostě nápad za všechny peníze a mně to přijde hrozně ujeté. Samozřejmě chápu, že to do humorného románu patří. Tady jde hlavně ale o můj pocit.



Steven Erikson - Vzpomínky ledu
Do třetice všeho dobrého. Mám dojem, že pokud za měsíc přečtu nějaký díl Malazské knihy padlých, tahle kategorie má jasného vítěze. Obálky jsou prostě úžasné, skvěle zpracované a díky nakladatelství Talpress, že si s tím dalo tu práci. 




Myslím, že tolik kategorií stačí až nad hlavu. Snad se vám bude rubrika měsíční nej líbit. Nejsem moc nadšenec do pravidelných článků, ale tohle bych chtěl a měl zvládat. Navíc mi to přijde hodně zajímavé.

5 komentářů:

  1. A je to tu! Jak tak koukám, tak jsi si to vymyslel moc pěkně :) Musím ale říct, že jsem nečetla ani jednu knihu.. Asi je to čtení spíše pro kluky, nebo co myslíš? :)
    Krávy, které se jednou měsíčně mění na upíry? :D:D tak to mě dostalo a jo! Do té kategorie WTF to rozhodně patří! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, nechtěl jsem to mít zase moc podobné, tak aspoň tak! :)) No, pro kluky ani ne, spíše je to všechno jen a jen fantasy. A nic moc romantického. Každopádně znám holky, co čtou to samé, co já! :) Jen jich moc není. :D A jsem rád, že se taky podivuješ nad těmi telecími upíry. :D

      Vymazat
  2. Díky tvým "apdejtům" na GR a tady to vypadá, že si tu sérii od Eriksona asi brzo přečtu -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hu, nechci Tě ale obírat o čas! To nebude jen tak na chvilku. Ale na druhou stranu to za to stojí. Každá hodina, minuta, vteřina.. nelituji ani jedné! :D :) A ještě 7 dílů. <3 Ach, jsem jak puberťačka... :D

      Vymazat
  3. Nevím proč mě v celém tom článku nejvíce zaujaly krávy měnící se na upíry. Ano, to se opravdu na WTF hodí. Tu větu jsem si přečetla asi třikrát, než jsem uvěřila, že jsi to opravdu napsal a někdo něco takového vymyslel. Potom jsem se začala smát. :D
    A jasně, jasně. Zase tu na mě hledí nějaký ten díl z Malazské knihy padlých a volá na mne, jak je to naprosto dokonalá série, kterou si musím přečíst. Začínám mít chuť se zavřít do nějakého pokoje, na všechno se vykašlat a jenom číst a číst. :D

    OdpovědětVymazat