úterý 18. června 2013

Zlato Arkony

Autor: Juraj Červenák
Překladatel: Robert Pilch
Nakladatelství: Brokilon
Rok vydání: 2012
Série: Černý Rogan (#1)
Žánr: Fantasy
Počet stran: 271



V domácích vodách
Po delší době se mi do rukou dostala kniha od domácího autora. Vím, že je sice Slovák, ale v tomhle já nedělám rozdíl. Zlato Arkony jsem měl vyhlídnuté už dlouho. Kniha má neskutečnou obálku, což je u nakladatelství Brokilon standart. Hodně dlouho jsem ji zkoumal a můžu říci, že je prostě zatraceně povedená. I když bych rád řekl něco jiného, obálka u mne hodně ovlivní to, jestli si knihu pořídím. Tady byla volba jasná. Druhá věc ale je, zda-li bude tak dobrá i uvnitř.

Příběh bych mohl shrnout do několika vět. Je to vlastně taková okupace. Na jedné straně obyvatelé Rujány, kteří by nejradši žili v poklidu a uctívali své slovanské bohy. V jejich zemi se ale nachází svatyně, která ukrývá hodně velké bohatství. A to by tomu nebylo, aby se o tom nedozvěděli nějací parchanti. V tomto případě jsou to aelfové. Když jsem si to poprvé přečetl, bylo mi po chuti začít zapisovat všechny různé patvary elfů. Ale to odbočuji.

Zachránci na obzoru
Aelfové jsou sami o sobě hodně mrštní, rychlí a lidé proti nim nemají moc šancí. Takže si hezky plení a vybírají daně od většiny osad. Každopádně je tu něco, co je dokáže aspoň trochu usměrnit. Náš hrdina Rogan. Je to vlastně černokněžník, který rád používá meč, nebo luk. Ale ani on není nesmrtelný a bude se muset angažovat v lidských tahanicích o moc, aby vůbec byla nějaká šance na výhru. Aspoň jednu věc má jistou - svého přítele, vlka, se kterým umí komunikovat pomocí myšlenek. To se hodí.

Ale narážím tu hned na první věc, která mě trochu zklamala. V jejich přátelství byl obrovský potenciál a k mé smůle zůstal nevyužitý. Spolupracovali spolu, byl tam vidět nějaký ten vztah, ale nebylo to úplně tak, jak bych si představoval. Další věc byla ne moc zábavná politická scéna, někdy připomínající dvě děti, hádající se o kyblíček na písečku. Akorát si tam představte dva dospěle chlapy. Divný, co? Naštěstí toho v knize nebylo moc, autor si to asi uvědomil a radši nám servíroval to, v čem je mistrem. Souboje.

Střídavá pozornost
Když šlo v knize o vyprášení kožichu aelfům, skoro jsem nedýchal a četl jedním dechem. Naopak u již zmíněného handrkování o moc jsem se nachytal, jak přemýšlím nad něčím úplně jiným. Ještě že bylo v příběhu mnohem více akce. Hlavní postavu si oblíbíte. Neohrožený zabiják, který sem tam pronese nemístný vtip - co víc bychom chtěli? Pokud vám nevadí občasná zmínka o historii a náboženství, nemáte co řešit. Zlato Arkony je povedená fantasy, která vás bude bavit. Ať už kvůli jednoduchosti nebo soubojům, kterým dodává šťávu Roganův vlčí přítel.

+ napínavý příběh
+ mytologie

- nerozvinutý vztah mezi Roganem a vlkem
- nudnější pasáže při politickém handrkování 

70%

10 komentářů:

  1. Pěkné, jsem rád, že pozitivní dojmy převládají. Jinak ten vztah mezi Roganem a Goryvladem se mi zdál v pohodě, nevím jak by to šlo rozvinout. I když je asi pravda, že byl načrtnutý jednoduše. Třeba se k tomu autor víc vyjádřil ve starší sérii, ale to už jen odhaduji. :) Těším se na druhý díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, kniha byla opravdu povedená. Ono je to možná i tím, že miluji vlky. A přišlo mi tam toho prostě málo. Ale je to můj osobní názor. Vlastně v té knize o to ani tolik nešlo, že? Jedno je jisté - druhý díl si koupím hodně brzy. :D

      Vymazat
  2. Přiznám se, že knihu vidím poprvé, ale příběh mě docela zaujal a knihu si pořídím. Tento styl mám ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě neprohloupíš! :) Spíše budeš nadšená. Já jsem sice pár věcí vytkl, ale nepřijde mi to jako velký nedostatek. Tak jen do toho. :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Vztah medzi Goryvladom a Roganom sa riesi v predchodzích 3 knihach cize tu by som to pokladal za strasne otravne..

    OdpovědětVymazat
  5. Vztah medzi Goryvladom a Roganom sa riesi v predchodzích 3 knihach cize tu by som to pokladal za strasne otravne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak trochu můj problém. Vždycky si přečtu až nějaké pokračování (i když nová série) a stěžuji si na to, co třeba bylo vylíčeno v těch předchozích. Ale i tak mě to mrzí - hlavně kvůli tomu, jak mám rád vlky. :) Zároveň je mi ale jasné, že by to ty "znalé" už mohlo otravovat. :)

      Vymazat
  6. Výborne píšeš recenzie. Veľmi málo ľudí takto dokonalo píše :)

    OdpovědětVymazat