sobota 1. prosince 2012

Osamělý Drow



Název: Osamělý Drow
Autor: R. A. Salvatore
Překladatel: Kateřina Niklová
Počet stran: 255
Dílů v sérii: 3 (#1)
Nakladatelství: Fantom Print
Vydání: 2011 (paperback)
Hodnocení: 4/5

Fakt, že prakticky jen pár dní po dočtení prvního dílu, jsem si běžel koupit druhý, už o něčem svědčí. Tyhle knihy mě prostě baví a nemám problém schroustat celou sérii během několika dnů. Taky že se příští týden chystám na díl třetí, protože autor má velice rád otevřené konce. Ale o tom až za chvíli, pojďme rozebrat knihu s velmi pěknou obálkou a mou oblíbenou vazbou!

V prvním díle toho o našem temném elfovi (roztomilá postava na obálce) moc nebylo. Takže je přece jasné, že autor mu dá v druhém díle více prostoru. Přesně taková očekávání ale musíte rychle smést pod stůl, takhle to nebude. Drizzt se tam sice objevuje, dokonce má i nějaký vliv na vývoj událostí, ale hlavní kormidlo naší fantastické lodi drží stále trpaslíci. Sympatičtí, neodbytní, tvrdohlaví a houževnatí trpaslíci. Přiznám se, že v těchto nevysokých a fousatých postavách nalézám stále větší oblibu. Asi je to autorem a tím, jak je vykresluje. A nejvíce asi dobrodružství trpasličího druida Pikla - toho si prostě zamilujete.


"Když skončil, zahihňal se, lehl si na zem a prostě se propadl do kamene a zmizel jim z očí."

V knize se válčí, bojuje a zabíjí. A to pořád, v jednom kuse. Orků už není pouze tisíc (viz #1), jejich počet se několikanásobně zvětšuje každým dnem. A i když tam jde prakticky pořád o to jedno, nepřestane vás to bavit. Autor zachází do detailů tam, kde je to zajímavé a na druhou stranu vás nenechá číst dlouhé a nudné pasáže, třeba o politice. O hodně větší prostor taky dostávají Orci. Ne jen, že se z nich stávají plnohodnotní nepřátele, ale ještě k tomu je vede Ork, který dostal požehnání samotného boha. Rozhodně nečekejte samé úspěchy na straně dobra. Zlo tu má celkem silné zastoupení a jsem hodně zvědavý, jak se to ve třetím díle bude vyvíjet dál.  

"Gerti se málem zalkla nevírou, protože to samozřejmě věděla už od začátku, ale nikdy si nemyslela, že by své meze doopravdy chápal Obloud."

Jako každé správné fantasy, i tohle se hemží všelijakými potvorami. Líbí se mi, že autor do příběhu zatahuje čím dál tím více ras. Budete se bavit ze smradlavými Troly, i vznešenými Elfy. Uvidíme, kdo nás ještě překvapí v posledním díle. Sám nevím, co od toho čekat - snad jen, že to bude zase pořádná jízda! Na Drizzta, jako oživení v jinak trpasličím příběhu, už jsem si zvykl, takže nečekám žádné zázraky ani dále. Je to taková "hlavně nehlavní" postava. Třeba se ale zaslouží o pořádný závěr, uvidíme. A to velmi brzy.


8 komentářů:

  1. čau, jen tak pro informaci kniha Osamělý Drow je sice druhá v pořadí ve svazku Lovcovy Čepele, ale v sáze o Drizztovi je to v pořadí už 14tá kniha, takže se nediv, že už se o Drizztovi moc nemluví. Vše důležitý už bylo řečeno dříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to já moc dobře vím. Je fakt, že jsem to přeskočil a rovnou se vrhl do této série. Mě ale zarazilo - úplně obyčejně řečeno - že tam s ním není více stránek. Spíše jsem tím myslel jeho úlohu v této sérii, než historii, nebo něco podobného. Každopádně máš pravdu, když chci více Drizzta, půjdu do těch starších kousků. :)

      Vymazat
  2. docela ti doporučuju přečíst si Svazky Temný Elf (první 3 knihy) a Planina Ledového větru (3-6 knížka)... tyhle knížky, zvláště ty první, jsou nejlepší fantasy co jsem četl (vyjma Tolkiena)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se po tom hned podívám. Nejsou ani tak staré, tak je snad zítra u Dobrovského najdu a hned poberu první díly!! :) A děkuji moc za tip! :)

      Vymazat
    2. jasny.. moc lidi co znam nevyznava tenhle zanr a o zlato by se clovek mel podelit :D

      Vymazat
    3. Já tenhle žánr miluju, ale pořád je se co učit, tahle chvíle je toho důkazem! :D

      Vymazat
    4. .. u Dobrovského? myslíš v Brně?

      Vymazat
    5. Nene, jsem teďka v Ostravě, ale je tu hodně velký, tak to tam snad budou mít! :)

      Vymazat