středa 6. února 2013

Cesty snů


Název: Cesty snů
Autor: Jan Čenis Galeta, Zbyněk Kučera Holub
Počet stran: 365
Série: Asterion
Nakladatelství: Zoner Press
Vydání: 2010 (paperback)
Hodnocení: 4/5



Dneska si dáme jednu méně známější knihu - ale o to víc zajímavější. Jde o Cesty snů ze "série" Asterion. Proč v uvozovkách? Není to ani tak úplně série, většinou na sebe knížky nenavazují, ale odehrávají se v jednom světě - V Asterionu. Můžu s klidem tvrdit, že se Asterion vyrovnává světům zahraničních fantasy. Je skvělé, že i na české scéně je nějaký reprezentativní fantasy svět (a to už celkem dlouho). Tahle kniha je druhá, kterou ze série Asterion čtu a ani podruhé nepřišlo žádné zklamání. A to jsem si tuhle knihu koupil hlavně kvůli obálce, která je více než povedená.  Uznejte sami.

Ocitáme se v prostředí čarodějů, bojovníků, druidů a skřítků. Prostě tam, kde je každému čtenáři fantasy nejlépe. Je tu promyšlený systém magie, duchů přírody, kteří mohou pomáhat, či škodit a skřítci tu nenosí dárečky. V případě potřeby dokáží hodně rychle přeříznout nepříteli krční tepnu, aniž by to čekal. Na tyhle malé rychlé potvůrky opatrně, protože jsou na svůj původ hrdí a urazit je, by nedělalo dobrotu. Proti nám stojí nebezpečí daleko větší a horší. Jedná se o temné mágy, skřetí šamany a na zlou víru přetažené tvory lesa. Co se týče nepřátel, autoři rozhodně nešetřili. A to je dobře, protože takhle se pořád něco děje.

"Kouzelný meč z modrého lintiru prošel tělem přes klíční kost až do hrudi a hladce vyklouzl ven."

Samotný příběh má velký potenciál. Dostat se na místo, které na mapách neexistuje a musí vám samo vyjevit svou existenci, tak to už stojí za výpravu. Máme tu chytrého čaroděje, kterého hlodají nějaké vzpomínky z minulosti a dvojici správných chlapíků, kteří se nebojí žádného dobrodružství. A nehledě na to, vděčí čaroději za hodně věcí. Takže když je náš zmíněný mág poprosí o "službičku", neváhají. Bohužel netuší, jak obtížný úkol to tentokrát bude. Cestou se jejich družina bude zvětšovat a zase zmenšovat. To ale už k takovému dobrodružství patří. Takže se vydáváme hledat Zahradu Snů!

Naše "dvojice správných chlapíků" je párek obchodníků z jednoho městečka. Jeden z nich má původ přímo tam, ale druhý je Asarijec - muž z východu. Je hodně zajímavé pozorovat odkrývání právě jeho minulosti. Dozvíte se, že obchodníkem nebýval - naopak docela dost dobře umí ovládat svou "Holčičku", jak s oblibou říká jeho zbrani. Bohužel to s sebou nese i nějaká úskalí. Ty bude muset řešit právě jeho přítel, který už za ta léta ví, jak na to.

"Když Anaret a Čakoro uslyšeli Asarijcův bojový pokřik, mladík hned věděl, kolik uhodilo."

Jediným pomocníkem na této cestě nám bude lístek růže, který lidem (ne všem, pouze takovým, co nemají magickou moc), ukazuje aspoň přibližnou cestu do již zmíněné Zahrady snů. A slovo sen se v této knize bere velmi vážně. Někdy mi přišlo, že sněním našich postav začíná snad každá kapitola. Ale rozhodně to není nic, za co by se měla kniha stydět. Naopak. Sny jsou živé a většinou ovlivňují i dění okolo. Takže jedna rada pro všechny, kteří by měli zájem takovou Zahradu hledat - nepodceňujte sny.

Tahle kniha by neměla chybět v žádné knihovně milovníka fantasy. Svět Asterionu a do toho zasazený zajímavý příběh společně tvoří velmi čtivou záležitost. Vlastně je to první kniha, která mě donutila dodatečně změnit hodnocení na GR, ze tří hvězd na čtyři, protože si to opravdu zaslouží. Vím jistě, že tohle není poslední počin z této série, který jsem přečetl. Česká fantasy stojí za to a já děkuji za potvrzení tímto dílem. Dokonce jsem dostal chuť zahrát si zase Dračí Doupě.

4 komentáře:

  1. Příběh zní pěkně a to s těmi lístky růží se mi líbí. Já už jsem dlouho nečetla fantasy, ale dneska se asi pustím do Hvězdného prachu od Neila Gaimana. Ten film mám moc ráda a knížka bude určitě ještě lepší...
    Se kterou postavou se ve fantasy nejvíc ztotožňuješ, nebo která je ti nejsympatičtější, nejbližší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať to čtení fantasy jde pěkně! :)
      Jinak je to hodně záludná otázka a abych řekl pravdu, jsem na vážkách. Každopádně mou nejoblíbenější fantasy postavou je asi Geralt z Rivie, prostě a jednoduše zaklínač.

      Vymazat
  2. No, všimla jsem si, že Zaklínače jsi jako jedno z mála děl obdařil plným počtem hvězdiček, takže si ho určitě taky přečtu. Nejspíš bude opravdu hodně dobré. :-)

    OdpovědětVymazat